Fler frågor än svar

on tisdag 27 mars 2012

Tre kilo plutonium från har nyligen skickats från Sverige till USA. Det skriver utrikesminister Carl Bildt på DN debatt idag. I mångt och mycket så är jag lite förvånad att han går ut med det i detta format, men vi får anta att det är i en stämning att försöka bli mer öppen med relationerna till främmande makt i skuggan av affärerna med Saudiarabien. I grund och botten faktiskt ganska bra att han redovisar detta öppet, Bildt menar att

Det unika svensk-amerikanska samarbete som jag i dag för första gången kan redovisa utgör ytterligare en del av detta engagemang. Tillsammans har vi visat hur det kan gå till att samla ihop, säkra och skydda plutonium av detta slag. Förhoppningsvis kan våra erfarenheter tjäna till stöd och inspiration också för andra länder.

Men låt oss för ett ögonblick stanna upp nu. Det finns saker och ting som Carl Bildt inte skriver men som ändå mina kamrater på vänsterkanten bör påminnas om. Att ingenting är gratis samt att pengar har ett mycket litet värde i den säkerhetspolitiska kontexten. Det finns annat som är värdefullare. Jag har svårt att tro att Carl Bildt eller någon annan svensk representant ringer upp grovsopstationen för plutonium, USA i detta fall, och för en konversation enligt nedan:

- ”Hellö. Tis is Carl Bildt spiking. Is it Hillary? Öh, hellö Hillary how are you today?
- ….
- Well. Wi have a problem med some gammal plutonium, can jo taik care of it? It is annojing me bikås it glows in the dark. I cannot sleep in the light.
- ….
- Fine, thanks a lot, I will sent it to yo with UPS today. Nobody här want to hav it kvar.
- ….
- Not UPS? A special shipment? Ah, now I understand why small pipol here are so angry. I will fix. I will wrap it in my Rått-kavaj. How is Bill?
- ….
- Send him my hälsningar, and yes, my wife is fajn she to. Yes. She has still a funny hair. More funny than jo. I have a funny hair too. Talk to you soon.


Så går det inte till. Dessutom talar sannolikt Carl Bildt i allt väsentligt en bättre engelska och är mest sannolikt på sikt tvingad att behöva återgälda tjänsten. Att sedan plutoniumet nu har omgärdats av garantier säger inte speciellt mycket till mig. En garanti i denna kontext är lika värdefull som gammaldags svenskt dasspapper. Detta är en värld av pragmatiker och skulle nu detta plutonium komma till militär användning så skulle Sveriges sanktionsmöjligheter vara milt sagt klena.

Men. Bra. Bra att Carl Bildt är öppen med samarbetet. Det som jag kan resa frågetecken kring är hur långt denna öppenhet kommer gå och om svenska väljare är mogna att ta emot beskrivningarna om vilket pris som omgärdar denna typ av transaktion. Jag har dessutom en del aningar om hur mycket av detta nyhetssläpp som är en ren mediestrategisk manöver för att avleda uppmärksamheten kring de nya turerna kring FOI och Saudiarabien samt det allt intensivare strålkastarljuset på Lundin Oil. Det är den sistnämnda tanken som stannar kvar i huvudet nu när jag avslutat postningen. Utspelet idag lämnar i varje fall mig med fler frågetecken än svar.


Related Posts with Thumbnails

Senaste inlägg

Socialförsäkring

Ledare och opinion

Utrikes- och säkerhetspolitik

Ekonomi

NetRoots

Mediekritik

Alliansfritt Sverige

Netroots valanalyser