Lågmält framåt eller högljutt nostalgiskt bakåt

on tisdag 1 maj 2012

Brantingmedaljen har med texten att göra senare
Första maj, arbetarrörelsens dag. Dagens roligaste första-majtal, eller det som är helt off pist, håller Christer Åberg på bloggen apg29. Helt makalöst omnipotent blir det när han proklamerar att detta förstamajtal är det viktigaste som vi kommer få höra idag. Jag vet inte jag, tror nog att såväl Stefan Löfven, Carin Jämtin som Magdalena Anderssons kom att innehålla mer handfasta åtgärder med mindre fluff än vad Christer Åberg kan leverera. Men det är alltid lika kul att lyssna på folk som tar sig på så stort allvar.

När jag nu går igenom talen så slås jag av ett par underliggande toner som förstärks av Johanna Grafs postning. Johanna Graf, numera med politiken på kanske mer hälsosamt avstånd. Hon fångar upp en tanke som blir klar nu. Socialdemokratin måste fokusera framåt utan att hela tiden titta bakåt. De nostalgiska undertonerna är tydliga hos vissa talare en sådan här, gudlös, helgdag. Där guden, religionen och ideologin är gårdagens politiska lösningar. Håkan Juholt sneglar implicit bakåt i sitt anförande i Sölvesborg när han menar, i och för sig helt korrekt:

–Vi har ett land i dag där de gemensamma idéerna, projekten, välfärden krymper för varje dag som går. Vi blir lämnade ensamma att klara oss själva. I en sådan situation blir din granne en konkurrent och en motståndare, det blir ett annat Sverige, säger Håkan Juholt till P4 Blekinge före talet.

Mer attraherad blir jag av Magdalena Anderssons tal i Landskrona och Malmö när hon menar att Sverige är ett så litet land att vi måste hålla ihop. Att vi måste sluta prata om särintressen hit och särintressen dit. Samarbete är ordet för dagen och för framtiden.

Det jag känner förtröstan inför är den lågmälda konstruktiva ton som numera präglar vår partiledning. Borta är stigmatiseringen av motståndaren och nostalgin om en tid som flytt. För Håkan Juholt tangerar i sitt tal socialdemokratins stora trauma: Socialdemokratiska arbetarepartiet har alltför länge sett på omvärlden som ett kollektiv utan att kunna se de enskilda individerna. Som att bara se skogen men inte kunna skilja ut träden. Ju mer tjänste- och kunskapsorienterat samhället blir, desto mer kommer individen kräva av samhället att se densamma med alla dess förtjänster och brister vi har.

Just en lågmäld konstruktiv ton har jag, och sannolikt fler väljare, saknat i debatten. Det är bra att den återspeglas i framför allt Löfvens, Anderssons och Jämtins tal. Jag hoppas att den kan smitta av sig partiinternt med. Takhöjden på sina ställen är låg och senast i förra veckan fick jag höra av en partitjänsteman att jag resonerade kring funktionssocialism som en moderat, trots att samma resonemang förts av bland annat Mikael Damberg och Magdalena Andersson. Att få höra detta av en partitjänsteman är, som ni förstår, inte direkt upplyftande och ligger så nära ett explicit ”byt parti” man kan komma.

Trots det känner jag att delar av partiet är på rätt väg, men vi har extremt mycket hårt arbete kvar innan vi är i mål. Om tio månader håller vi ordinarie kongress och då skall paketet vara klart. Frågar ni mig om förutsättningarna så tror jag nog vi går i mål med politiken. Men partikulturen, det som kommer avgöra om vi lyckas attrahera nya aktiva socialdemokrater, har en mycket längre väg att vandra. Vi får vara glada om vi kan bli mer öppna och tillåtande i relationen till varandra till 2018. Frågan är bara hur många av oss som är kvar då. Det kan mycket väl vara så att tjänstemannen lyckas i sitt uppsåt, mer av denna vara och jag finner andra plattformar för mitt samhällsengagemang eller kanske som Johanna, ger mig ut på en annan resa och denna gång utan mål. De som hellre ser mig göra annat, och agerar vidare som idag, kan nog få en Brantingmedalj för den prestationen när allt är klart.Media: Ab, Ab2, Ab3, Ab4Exp, Exp2, DN, DN2, DN3, SvD, SvD2, SVT, SR, SR2, GP, GP2,
Bloggat: Michael GranstedtPeter Johansson, Veronica Palm, Göran Johansson, Peter Andersson, Peter Högberg, Joachim Holmqvist, 


Related Posts with Thumbnails

Senaste inlägg

Socialförsäkring

Ledare och opinion

Utrikes- och säkerhetspolitik

Ekonomi

NetRoots

Mediekritik

Alliansfritt Sverige

Netroots valanalyser