Kapten Enströms krig

on tisdag 15 januari 2013

Försvarsminister Karin Enström (M) är missnöjd med jämställdheten i försvaret. Hon vill gärna se en kvinnlig general.

Nu flög faktiskt f-n i mig. Försvarsminister Enström, kapten vid Amfibiebataljonen till vardags, engagerar sig starkt i denna fråga. Som om inte försvaret har andra problem.

Försvarsmakten har idag en materielskuld, ett behov av att omsätta materiel som är på väg att tjäna ut eller har tjänat ut. Vi har dessutom ett personalunderskott som inte beräknas vara åtgärdat förrän tidigast 2015. Jag tror det är väl optimistiskt. Vi har fartyg som inte lämnar kaj i brist på förbandsanslag eller personalbrist. Vi har ett försvar som klarar av att försvara en begränsad yta under maximalt en vecka om de får en tillräckligt lång förvarning. Vi har ett materielförsörjningssystem, PRIO, som fått verkstäder att stå stilla och reservdelslager att gapa tomma. Ett system som kostat miljarder. Vi har ett helikoptersystem som är så pass försenat att vi var tvungna att köpa in ett till. Inom ram. Och vi har en försvarsminister som oroar sig över att vi inte har någon kvinnlig general.

Kapten Enström. Glåporden som haglar mot henne på Fredrik Antonssons Facebooksida är inte nådiga. Alls. Ett av förslagen på vad Enström skall fokusera vid säger allt. Att istället skicka ner en pluton genuspedagoger till Mali för att skrämma upp Al Quaida.

Vad rädda dom ska bli....

Det gäller att välja sina krig kapten Enström, det vet jag att du fått lära dig på Marinens Officershögskola där även jag gick. Det är sannolikt ett enklare krig att vinna för dig att utnämna en kvinna till general än att vinna kriget mot försvarsminister Anders Borg och att få ett fungerande försvar på fötter. Att utse en general är ett ärende som maximalt tar trettio sekunder på ett regeringssammanträde. Ett ärende som, som mest, kommer föranleda en lätt gäspning från finansministern.

Vad vi såg idag var hur kapten Enström valde sitt krig. Det enda hon sannolikt kan vinna.Related Posts with Thumbnails

Senaste inlägg

Socialförsäkring

Ledare och opinion

Utrikes- och säkerhetspolitik

Ekonomi

NetRoots

Mediekritik

Alliansfritt Sverige

Netroots valanalyser